* Laughing girl *



♥ A very proud mother of Saiful Faqih & Syifa Fatanah who just loves to laugh and share stories ♥

these are stories of me and my little family

Enjoy your visit here :)




Followers Tersayang

nuffnang

January 2, 2011

Brownie - The Loving Mother

Hujan yang sangat lebat sekarang ni... Tiba-tiba aku terdengar bunyi anak2 anjing bising sangat.. (Brownie baru beranak 5 ekor anak semalam).. termasuk dengan suara brownie.. aku pun pergi tengok tempat dia duduk dengan anak-anak dia...

Rupanya bawah tempat dia berteduh tu ada lopak!! Brownie dah berjaya pindahkan 4 ekor anaknye ke tempat redup. Tapi aku dengar lagi sekor ada kat celah2 kayu yang bersusun. dalam hujan lebat aku angkat kayu2 tu.

tapi kudrat pompuan apa la sangat kan? aku carik lagi sekor dengan my youngest sister tapi x jumpa2. Brownie pun banyak kali pergi bawah kayu tu,tapi dia pun x jumpa. kesian kat dia....
aku pun give up n prayed for his/her best...moga die selamat kat bwh kayu tu walaupun sejuk x ingat.

then daddy and his worker keluar, angkatkan kayu-kayu yang aku da x berdaya nak angkat. Alhamdulillah! Jumpa puppy sekor yang tertinggal kat bawah timbunan kayu. aku pun letak kat dalam kotak yang dah dilapisi towel.

daddy letak zink supaya anak anjing tu x sejuk. aku angkat puppy tu tunjuk kat brownie tapi dia tengok je... x lama lepas aku tinggalkan anak dia dalam kotak, Brownie datang amik anak dia n bawak ke tempat yang 4ekor anak lain duduk.

Ya Allah.... Brownie ni bukan ibu anjing yang jaga anak dia... selalunya die tinggalkan anak dia lepas bersalin... Tapi kali ni nampak sangat yang dia sayang anak2 dia! habis badan dia basah n kotor asalkan anak die selamat.

Terserlah kesayangan dia terhadap anak-anak dia. Bunyi dia masa x jumpa anak dia tu wat aku sayu sangat.... Brownie, i love u!

Brownie n anak-anak tinggal kat bawah timbunan kayu ni...
ni gambar lepas kayu2 dialihkan..

...Tempat anaknye di jumpai...
...Kotak n zink yang tempat aku letak anak-anak dia..
.....Brownie n anak-anak di tempat baru...
i tried to move them ke tempat teduh tapi brownie x nak!
Ni dia tengah jilat sekor-sekor anak dia supaya kering...
Good job Brownie!


Kita tengok family lagi 1....
di 1 pihak lain
What? TIDUR???
*tempat Puppy dah dipindahkan sebelum ni... tiba-tiba semalam Brownie beranak jugak*
Pihak yang LAGI satu
Hurm....


11 comments:

McCat said...

wow...very kind of your to help those poor dogs. Remind me of a mother dog which i took care 6 years ago when i was at form 5. Mother dog ni actually my neighbour punyer, but dia x amik kesah langsung. x bg makan semua. so i slalu bg mother dog ni mkn skali semasa bg kucing2 i mkn kat blkg rmh. but one day majlis penbandaran dtg tangkap mother dog dgn ank2 dia. time tuh i kat skolah. bila blik mereka dah xda. but my jiran yg nmpk kata mother dog n anknya d tangkap dgn cara yg kehjam. d pukul smpi berdarah-darah n anknya pula dicampak ke lori mcm sampah. so sad to heard the end of the dogs life. anyway thanks for follow my blog. perhaps awk ada interesting story bout ur cat nk share blh la bg kat sy utk my blog.hope to hear from u soon.

http://mccatblog.blogspot.com/2011/01/mari-berkongsi-cercitercerciterkucing.html

:: noremy anak rahmat :: said...

follow & blogwalking...

kalo free meh la jenguk belog ai..

salam kenal!(^__^)

DeQdEq said...

@ McCat:

sedihnya..nape la buat anjing mcm tu..anjing pun makhluk Allah juga

@ saiffah:

mmg mulia hati siapa juga pencinta haiwan...semoga Allah murahkan lg rezeki...

p/s: psl kategori di bloglist Geng DeQdEq tu..blog saffiah nk msk chef hotel 10 bintang kan..

cuma kategori MMA @ mcm mcm ada tu akn dipertimbangkan ye

ketawariang said...

@McCat : Thanks... dah 3tahun kalau xsilap dogs ni ade kt rumah i.. mula2 dtg yg Brownie je... tp x lame lepas 2 Brownie beranak 2ekor puppies yg sangat comel... 1passed away kena langgar dgn my sister... another 1 survived n with us until now.... Gmbr yg bawah tu caption "keluarga lagi 1"... So Brownie stkt ni da few times beranak... anak2 dia semua kite bg org... Ade chinese dkt uma amik anak2 dia bwk jaga kebun dia... so kali ni Brownie n Puppy beranak lebih kurang saing... Masa cerita ni, anak2 Brownie xsmpi seminggu... X lame lg dorang semua akan diambil gk mcm dulu... skrg ni tgh crk sesiapa yg ble bwk utk Spay dak 2 ekor ni... Dorg mkn byk... Kdng2 belikan BARF untuk mereka... Nanti ade post utk dorang ni... Bc la.. its not easy for Muslims for actually have dogs at their home...
btw, emailed psl kucing i kt email u...thanks...

ketawariang said...

@noremy : dah follow ur blog... thanks dtg melawat... :)

ketawariang said...

@deqdeq : huhu..tu la... bagi org2 yg bukan pencinta haiwan or org yg mmg xske haiwan, dogs ni seakan2 ancaman... even my siblings pn ade yg tkt dgn my dogs... tp bg i,dorang ni sgt loyal.... Xptt org Majlis g buat anjing2 jiran Mccat tu camtu...
Terima kasih... Amin... Sy memang suke dengan haiwan2 ni.... skrg pn da ade few animals.. tunggu post yg br k... :)

MMA ada eh? kalau ada nnt sy nk bwh category tu je... :)

DeQdEq said...

bagusnya saiffah...DeQdEq suka juga haiwan...terutamanya kucing la...tp klu yg lain2 tu takut skit...heheh

mcm anjing pun wkt gi umah Papa Meow...DeQdEq terkeut bila ada anjing Papa Meow dtg nak beramah mesra dgn DeQdEq...DeQdEq x biasa...tu yg takut...tp suka tgk sbb anjing ni pandai dan dgr ckp

ketawariang said...

@deqdeq : do comment the new post... hehehe
kucing tu dah biase but anjing is different... wlpn x train sgt, tapi bile saya ckp "go" dia akan go... bila ckp "come here" dia akan dtg... tunjuk basikal,dia terus ikut kita berlari naik basikal... dengan kucing ya ampun susah nak buat tu semua... hehehe

tp skrg ni kalau jumpa stray dogs takut jugak sbb kes yg org mati kene serang dogs yg dibela tu kan... kalau anjing nak bermanja2 tu je sy xpernah ajar my dogs sbb nnt asyik kena samak je... hehe

DeQdEq said...

anjing mmg senang dilatih berbanding kucing...

kucing ni lebih kpd untuk bermanja2...hhehehe

dgn anjing ssh la nak bermanja2 sbb nk kena samak...klu kucing tak yah samak.

ketawariang said...

huhu tu la kan... ade sebabnya kenapa Allah kata anjing tu haram.. :)

ketawariang said...

huhu tu la kan... ade sebabnya kenapa Allah kata anjing tu haram.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...