* Laughing girl *



♥ A very proud mother of Saiful Faqih & Syifa Fatanah who just loves to laugh and share stories ♥

these are stories of me and my little family

Enjoy your visit here :)




Followers Tersayang

nuffnang

June 12, 2017

Pengasuh or Taska?

Dilema nak hantar Syifa Fatanah dekat pengasuh atau taska.

Masa nak bersalin dah cuba cari macam-macam tempat nak hantar baby.
Option pertama mestilah dekat dengan office sebab baby full breast feeding.
Kalau susu tak cukup sekejapan boleh lari ke tempat tu.

So alkisah 2 bulan berlalu dengan sangat pantas, tak sempat nak cari pun rumah pengasuh.
Luckily boss was kind untuk benarkan tumpang Syifa selagi tak dapat baby sitter.

Sehari demi sehari berlalu, akhrinya dah sebulan Syifa pergi office together.
Ada dah tengok few rumah tapi malangnya tak berkenan.
Aku dah letak iklan tak nak orang merokok dalam rumah tu.
Eh eh ada yang suami merokok ada yang anak merokok.

Okay fail.

Long story short, Syifa sekarang ada kat Taska selepas dia tak berapa serasi dengan pengasuh.

Alhamdulillah.
Tapi, ada pulak yang berbunyi bila Syifa pergi taska.

Orang yang selalu sangat condemn taska ni, korang pernah tak hantar anak dekat taska? ke sekadar sembang kencang?

In my case, aku dah try dua-dua. So,aku sebagai mak, aku decide untuk Taska.
Tawakkal. Doa kat Allah.
Apa-apa nak jadi, dekat mana-mana pun boleh jadi.
Moga dijauhkan segala perkara buruk.


Office baby.






♥ Terima kasih sudi melawat blog ni ♥ Jangan lupa share kat Facebook, Twitter ya! Love, #ketawariang

June 8, 2017

Adik Beradik







♥ Terima kasih sudi melawat blog ni ♥

 Jangan lupa share kat Facebook, Twitter ya!

 Love, #ketawariang

June 7, 2017

5 months! Welcome baby!

Fuh 5 months without any posts.

Maap ler hakak beranak dua memang busy sikit. LOL

Alhamdulillah diberi rezeki untuk melahirkan seorang puteri yang dinamakan Syifa Fatanah binti Saiful Bahri.
Lahir pada 4 Februari 2017 jam 1.11 pagi.

Pengalaman kali ni memang extreme sebab kena induce.
Semuanya kerana I am on GDM (Diabetes) and tak boleh overdue.

Pagi-pagi serah diri dekat Hospital Sultan Ismail, JB untuk induce tapi selepas discan-scan, baby's weigh dianggarkan 4.1kg!

So they did some talking and i went out from bilik saringan to discuss with encik suami.
Two options were given : Beranak normal or operation
Long story short  we decided untuk beranak thru normal process.
Czer will be the final resort if anything happen.

Masa tu memang tawakal habis, berdoa banyak-banyak biarlah baby ni keluar 1 kali induce je.
Sebab a few friends induce few times then finally kena operate jugak.
Jangan lah kena operate, jangan jangan.

Contractions started ngam-ngam satu jam lepas induce tu.
Woah mula-mula slow tapi tapi tapi, muka hakak lama-lama dah makin biru.
HAHAHA tu bohong.

Selepas contractions makin kuat sampai akak mintak adik bawak balik Faqih masa melawat yang belah petang, akak decide untuk masuk Labour room.
Banyak lah ko yang decide.
Doctor yang decide. Tapi sebelum tu tunggu dinner sampai.
Hujan selebat-lebat tidak, dinner sampai 7.30pm kot. Makan macam vacuum cleaner dah.
Masuk telan masuk telan. Sebab nak energy.
Faqih tantrum dekat lobi hospital, mintak husband setel then terus naik atas untuk masuk LR.

8.30pm masuk labour room, doktor cakap 12.30am tak beranak, diorang bagi induce drip (my cousin told me sakit yang tu lagi dahsyat).
Alhamdulillah after LOTS of screaming masa contractions tu, seorang baby pun lahir in the middle of the night dengan berat sebanyak 3.79kg.

Kali ni husband dapat teman sampai beranak sebab masa Saiful Faqih dulu dia kena keluar 5 minit sebelum bersalin sebab vacuum.

Thanks a lot dekat bidan yang tabah melayan aku macam-macam perangai masa nak bersalin.
Kebetulan nama sama FATIHAH. Sungguh dia banyak tolong aku dari segala segi.
Terima kasih jugak dekat doktor-doktor dan nurses lain yang datang bagi semangat untuk beranak.

Nah budak baru keluar oven.




♥ Terima kasih sudi melawat blog ni ♥

 Jangan lupa share kat Facebook, Twitter ya!

 Love, #ketawariang

January 6, 2017

Langkawi

Okay ni trip last year masa perut dah 28 minggu.
Nyaris tak dapat naik flight masa pergi tu.

Dah sedih dah sebab semua dah on board, tiba-tiba mak yong kena tahan.
Alhamdulillah staff AirAsia sangat baik hati.

Pergi berdua dengan Saiful Faqih sebab husband terchenta tak dapat cuti.
Dan pergi dengan semua family members lain jugak kecuali second sister yang jauh di Bintulu nun.

Enjoy gambar je la eh.
Future references jugak ni.

Homestay : D'padi homestay.

Kereta sewa : Andaman Tours

Homestay memang best. muat untuk family besar dengan harga yang sangat reasonable. Boleh masak, boleh basuh baju, ada water heater dekat dua-dua toilets. 2 bilik ada aircond. Puas hati.
Lagi best sebab tengah-tengah padang (kind of). Pagi memang cantik.




























Insyallah next time nak pergi bawak hubs and baby baru.
Amiin.


♥ Terima kasih sudi melawat blog ni ♥

 Jangan lupa share kat Facebook, Twitter ya!

 Love, #ketawariang

January 5, 2017

Corat Coret

Tiba-tiba dah tahun baru. Kejap je dah masuk 2017 kan.

Kita recap sikit 2016 :

Januari
- Family holiday kat Melaka. Plan nak buat tiap-tiap tahun tapi tahun ni kena postpone

Februari
- Terima sepupu baru

Rasanya ingat yang tu je. HAHA
banyak wayar putus ni.

Kita lompat sikit

Jun
- Bulan puasa paling dahsyat. Puasa 5 hari je. Tak boleh makan langsung, mampu teguk air je.


Julai
- Ada heartbeat baru dalam rahim alhamdulillah

Ogos/September/Oktober/November/Disember
- Bermula lah episod mabuk-mabuk, checkup dan tak boleh makan.
- Scan dua kali dah. Gender? Jeng jeng jeng.
- Akhirnya pada minggu ke 33 kehamilan, baru dapat makan nasi dengan sempurna. Sebelum ni menahan rasa bila makan nasi.
- Dan jugak sesi bergambar yang berlambak-lambak haha






♥ Terima kasih sudi melawat blog ni ♥

 Jangan lupa share kat Facebook, Twitter ya!

 Love, #ketawariang

January 4, 2017

WW - Happy New Year!




♥ Terima kasih sudi melawat blog ni ♥

 Jangan lupa share kat Facebook, Twitter ya!
 Love, #ketawariang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...