* Laughing girl *



♥ A very proud mother of Saiful Faqih who just loves to laugh and share stories ♥

these are stories of me and my little family

Enjoy your visit here :)




Followers Tersayang

nuffnang

January 26, 2011

Saung Sunda Sawargi


Dah pergi tempat ni 2 kali,tapi ni baru sempat buat review


Sejak balik dari Bandung aritu dok terbayang nak makan Nasi Timbel je.... sedap sangat.... So dah banyak kali search pasal makanan indonesia dekat JB ni... ada jugak jumpa tempat tu tapi bila pergi asyik tutup jer.... So 1 day ni teringat plak nak cari tempat makan yang best2... bukak la page Makan2 Sedap Kat Johor ni....
tiba2 ada orang kata ada makanan indonesia yang sangat sedap n murah.... Tapi orang tu x ingat nama tempat tu... d
ia bagi saung sunda sawargi.. terus search kat Mr Google and jumpa ini dan ini.... Teruja! Kat page SSS ni ada orang buat review...
so i added him and tanya kat mana nak g kedai tu.. dia bagi location tu kat mana... i x pernah pergi Impian Emas ni..so google maps la... hafal jalan...
Tuition plak cancelled malam tu, i asked mr Tunang untuk datang rumah and we both terus ke Impian Emas *dengan dia x tau mana nak gi since i yang memandu*
Sampai kat tempat yang diberi direction tu,x jumpa... so berpusing2 sikit cari and alhamdulillah! jumpa tempat tu... *address yang diberi oleh SSS juga x detail...*
maka ni address sebenar, Jalan Seri Impian 1, Taman Impian Emas... Kedai corner lot...
So lepas dah sampai,gembira la... masuk je kedai tu, x ramai orang yang ada maybe sebab kedai tersorok... Lagu classic indonesia didendangkan... owh i feel like already back in bandung okeh!
Pekerja semua Indonesians.. x silap ada seorang je Msian kat kedai tu... mereka sangat friendly.. :)
Saung tu maknanye pondok... kalau x silap sebab masa kat bandung dulu aku duduk kat saung masa makan..


Avocado Juice
my drink was superb! tapi Ery kata x sedap...

nasi timbel spesial

Masa order, i terus cari Nasi Timbel Spesial yang diinginkan.... dengan excited jugak order Avocado Juice or Alpukat... Mr Tunang pun order yang sama tapi dia minum Dewagan Kelapa sebab dia demam masa tu... Dengan penuh sabar menantikan makanan2 sampai sebab dah lapar.... bila makanan sampai, memang xmengecewakan! terus bukak langkah nak makan...
tiba2 tengok ada benda kurang... waiter tu lupa nak bagi Sambal! perh.... dah sampai semua terus makan..... bismillah.... sedapnya x terkata... mine was ayam goreng but Mr Tunang's was ayam bakar... ceit ayam bakar mmg sedap...
sengal i salah order.... lupe plak...

Nasi timbel is nasi yang dibungkus dengan daun pisang... then dimakan dengan ulam2an,tauhu,tempe dan juga sambal... ada juga sayur ashem *sup sayur yg ala2

siap tambah dengan nasi timbel polos... meaning nasi tambah.... tengok je kecik tapi kuantiti nasi ni banyak tau... memang kenyang...

Satay Kambing with peanut sauce..

Dewagan Kelapa for Mr Tunang sbb die demam
Kekenyangan
Tu nampak x? Saung namanye




2nd trip ajak Deli sekali... And duduk kat saung..
so masing2 order Nasi Timbel Komplit sebab beza Komplit dengan Spesial cumalah sayur ashem.... kami x berapa gemar dengan sayur ashem... so Komplit la jawapannya... kenapa Komplit adalah kira 1 set siap semua... Indonesians memang makan ikut set2 camni...


dan tambahan karedok... *kak an pernah ajak try makan masa kat Bandung tapi x sempat pun nk order*

my drink was like always, avocado juice... Ery order Strawberry Milkshake and Deli punya Es Teh Manis.... Gambar Teh O Ais dia x amik sebab kat mamak pun ada kan...

Harga ok...macam masa makan kat bandung dulu... best... memang akan dtg lagi next time sebab Mr Tunang da mula sukakan nasi timbel... cube lah gi..

9 comments:

hentakbelipat said...

sedap kan makanan2 dia..aku belum terai yang lain2 lagi..just nasi tembel je..next time nk try mcm2 lagi lah

ketawariang said...

sedap.... mcm jp je dah ade kt indon blk... heheheh...
try karedok... die mcm pecel... pdas n sdap... sate pn ok cume daging x brape lembut... huhu
gmbr x smpt nk update lg..tunggu... hehe

kc kasedah said...

sedap nye makanan.. ok. full stop. ti berangan lg! hehehe :P

ketawariang said...

@kc : sedap tau! Nanti kemal balik Jb,suro die bawak ke tempat ni....

kc kasedah said...

hahahahah hopefully. mee rebusssss jb terbaikkk!

ketawariang said...

hahah dkt je dgn uma die tu...
mee rebus mane 1?

kc kasedah said...

mee rebus stulang, tah. i pn da lupa. yg ada hutan2 ke apa. haha last dtg jb 2009. uma macik i kat kota masai aje. hehe

T'nie on the Blog said...

yup..been there few weeks ago..nice & cosy place

ketawariang said...

@kc : heheh...xpela...byk tmpt mkn best kt jb... ni slh 1 tmpt... :D auntie kt kota masai je? ktne tu?

@t'nie : betul kan? suka sgt...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...