* Laughing girl *



♥ A very proud mother of Saiful Faqih who just loves to laugh and share stories ♥

these are stories of me and my little family

Enjoy your visit here :)




Followers Tersayang

nuffnang

December 19, 2011

long.time.no.see.

i.miss.my.blog.







♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥
Luv,
ketawariang

November 30, 2011

Tolong saya menang baju pengantin!! :)



*sticky post until 30 November 2011*
scroll ke bawah untuk post baru yer...

ingat x post whiteroom photoshoot yang i kata nak pertaruhkan gambar untuk contest?

tolong sangat-sangat....
saya perlukan baju pengantin ni sebab memang nk buat wedding yang budget....

tolong ya kawan-kawan?

contest ni dijalankan oleh akak Hariyati Omar yang jahit baju pengantin sangat cantik with reasonable price!

tengok dia punya hasil kerja...memang cantik sangat-sangat...

ada hantar 4 desigsn dekat dia tapi still KIV sebab nak tengok budget...
harap sangat-sangat boleh menang contest ni :D


Tolong undi saya di "The Coolest Photo of Loving Couple Contest". contest sehingga 30 November 2011....

Untuk Mengundi, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah

LIKE Page Tailor Switch di Facebook. Sila click link Tailor Switch ya.. :)

Perkara seterusnya, anda boleh terus mengundi i dengan menekan LIKE di photo i dengan Mr F...


tolong ya... sebar-sebarkan...

ni gambar yg i pertaruhkan...

thanks a lot!

♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥


Luv,

ketawariang

November 15, 2011

Facebook tukar lagi ke?

Tengah cari idea untuk update blog yang dah lama betul x update ni...

sorry la busy bukan main sekarang ni...

bukak FB jap masa rehat ni, tengok-tengok fb dah tukar lagi eh?



"this is your wall...bla...bla...bla.."

pastu post kat wall dah x ada... aik?

camtu pulak...
biarlah...

hujan lebat.nak tidur.


♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥
Luv,
ketawariang

November 8, 2011

Sweet Memories Contest by Mimie

Ok, sekian lama tak join Contest, akhirnya i decide untuk join contest bakal-akak-ipar i ni... :D



Syarat-syaratnya ialah :

1) follow blog Mimie ni... - Done

2) buat 1 entry bertajuk "SweeT Mem0rieS ConTest by Mimie" - Done

3) letakkan banner contest pada entry dan juga sidebar dan link back pada entry ini keyh.. - Done

4) upload 1 keping gambar korang yang k0rang rasa ia adalah kenangan yang terindah bagi korang.. tak kisah la dengan suami/isteri/anak/pakwe/makwe..dll - Done. Gambar with Mr F...

5) 1 keping gambar sahaja untuk 1 entry.. - Done.. Alahai macam nak letak 10 keping...haha

6) di bawah gambar tersebut, sila nyatakan apa saat² manis gambar tersebut..maksudnya bagitahu la apa cerita disebalik gambar tersebut ke keyh - Done

7) last skali..tinggalkan link korang kat entry ni 0keyh - Done Lepas publish baru tinggal link..huhu

ok, i pertaruhkan gambar bawah ni... it was a sweet memory je...
sweetest memory? gambar lain... hehe


Cerita di sebalik gambar ni...
Setelah menempuh jem yang teruk untuk sampai ke tempat photoshoot ni, tiba-tiba hujan turun dengan sangatttt lebat...

so i came with an idea, "eh jom shoot dalam hujan?"

maka gambar ni pun terhasil... :D

ingat nak letak banyak-banyak tapi Mimie kata sekeping je... sentap..haha

the sweet moment was : I memang suka main hujan... but this was the first time i main hujan with Mr F... :)

Harap-harap menang la yer... hiks..mana tahu rezeki kan?

Moh le ramai-ramai join contest ni... :)



♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥

Luv,

ketawariang

October 27, 2011

Macarons in Pasir Gudang! :D




yummy

sedap

suka



ni la first tempat di Pasir Gudang,Johor yang i tau ada jual macarons!

bangga sey... haha

serius sedap gilaaaa...

sila ke sini ------> My Sweet Center x pun ni My Sweet Center Blog ,call Ira untuk tempahan yer....

sebut la nama Fatihah... haha kot2 i dapat komisen kan... hua....huaa....

♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥

Luv,

ketawariang

To-do List

*sticky post*

scroll bawah untuk entry terbaru

Kerja Kahwen Fatihah & Saiful Bahri


dapat this list from a blogger tapi x ingat la dari siapa...sobs...

nanti dah ingat baru update la yer... sorry...

ada yang dah buat advance ke depan sebab dari tunang aritu kitorang dah prepare sikit-sikit...

date baru-baru ni confirm...


so walaupun 12 bulan sebelum,ni dah behind schedule jugak ni...




12 Bulan Sebelum Majlis :-

- Tetapkan tarikh majlis (akad nikah, sanding, tandang)

- Tetapkan jumlah dulang hantaran

- Senaraikan barangan dulang hantaran

- Pastikan belanjawan dan budget majlis merangkumi semua hidden cost

- Buat senarai tetamu dan lengkapkan alamat mereka (dalam proses)

- tentukan lokasi majlis

- tentukan waktu konsep dan tema majlis

- pilih pengapit dan tambahan lain jika perlu (dalam proses)

- mencari busana nikah atau sanding ( idea dan rekaan)

- membeli sedikit demi sedikit barangan hantaran

- mengkaji pilihan photographer dan videographer

- memilih tema dan konsep bilik pengantin

- merangka tentatif majlis



6 Bulan Sebelum Majlis :-

- Hadiri Kursus Pra Perkahwinan

-HIV test

- Memilih busana pengantin

- Memilih rekaan dan pakaian family

- Memilih butik pengantin

- Membeli cincin , gelang atau rantai, etc

- merancang acara tambahan seperti memotong kek, marhaban etc

- mengkaji pelbagai pilihan kad kahwin

- mengkaji cenderamata untuk para tetamu

- prepare goodie bags

- prepare goodie bags untuk VIP

- mengkaji tempat honeymoon bersama pasangan

- periksa kembali senarai tetamu dan tambahan lain

- mengkaji homestay dan penginapan tambahan

- mengkaji semula barangan hantaran dan pengubahsuaian lain

- membeli barangan persiapan bilik pengantin



4 Bulan Sebelum Majlis :-

- Menempah photographer dan videographer

- Menempah butik dan pelamin pilihan

- Sesi pertama fitting baju pengantin

- menempah dan mendekorasi cenderahati

- memeriksa temujanji anda dengan pihak kadhi dan

sediakan semua dokuman yang diperlukan, hiv test

- menempah kompang, silat dan sebagainya jika perlu

- memastikan handbouquet yang sesuai

- membuat trial make up jika perlu

- tetapkan rekabentuk kad kahwin dan tempah

- mengumpul gambar- gambar pre-wedding dan menempah

dekorasi yang bersesuaian seperti canvas, etc (dah book untuk pre-wedd)

- merawat diri seperti menghadiri spa (tengah cari tempat sesuai)



2 Bulan Sebelum Majlis :-

- Mula mengedar kad jemputan kepada tetamu

- mendekorasi bilik pengantin , rumah dan halaman

- menyiapkan dekorasi hantaran

- final call untuk barangan hantaran terutama batal air sembahyang

- memastikan cenderamata telah dibeli

- memastikan bunga pahar disiapkan

- pilih dan asingkan kasut, aksesori, pakaian dalam, etc diasingkan

- memastikan baju nikah dan sanding siap dan diambil

- senaraikan tugas dan mereka yang terlibat, sediakan rozek

- memastikan hal tambahan seperti candy buffet, cake station siap

- memilih 2-3 orang sedara untuk bahagian meja beradap

- memastikan saudara mara dari pihak laki dan perempuan

1 Bulan Sebelum Majlis :-

- remind all the vendor samada kecil atau besar peranan mereka

- hiasan dan dekorasi bilik pengantin, rumah dan halaman 90% siap

- mengingatkan saudara mara terdekat tentang majlis

- memeriksa senarai tetamu agar tiada yang tertinggal

- berlatih mengenakan kasut kahwin dan etc yg difikirkan perlu

- memohon cuti kahwin sebelum dan selepas

- meminta izin jiran jike perlu menggunakan kawasan mereka

- mengunjungi spa dan membelai diri



1 Minggu Sebelum Majlis :-

- Menganjurkan jamuan khas bersama family atau rakan

- membuat sesi spa pra-perkahwinan

- menjaga amalan pemakanan, banyakkan makan buah, sayur

- memastikan persiapan majlis lengkap - bilik pengantin, ruang akad

nikah dan jamuan susulan.

- memastikan semua hantaran dikumpul di sudut khas kecuali

barangan berharga. elakkan merata-rata

- mengingatkan jurusolek dan vendor lain

- mengingatkan mereka yang terlibat dalam upacara akad nikah

seperti kadhi, saksi dan sebagainya

- mengulangi jemput kepada jiran - jiran terdekat



I Hari Sebelum Majlis :-

- Memastikan khemah, pelamin dan dekorasi siap dipasang

- banyakkan rehat dan tenangkan fikiran

- berdoa dan tidur awal



♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥
Luv,
ketawariang

October 26, 2011

Hari terkahir berumur 22 ...

had a blast weekend!

menghabiskan umur 22 dengan sangat gembira.... thanks kepada semua yang terlibat... hua3...

mula dengan karaoke...

sebab hujan sangat lebat pagi tu maka plan ke pantai dibatalkan...

karaoke dari 1 pm sampaiiiilaaaa pukul 5 ptg.... kejang mulut... haha

lepas tu ke Kg Gersik untuk makan....

tapi sebelum tu naik sampan untuk melintasss sungai...

and jalan-jalan dekat waterfront...



wajib pose camni...haha

rindunyeeeee kat kucing-kucing i...




balik dari waterfront pergi makan dekat Barok...

terbaik la nasi ayam penyet dia!

dah 3kali makan ayam penyet, ni yang terbaik... :)

yummmmmmyyyy...

tunggu review later ok...

balik tu tengok game Manchester United vs Manchester City...

haha memang memalukan la MU! kena lauk dengan City....
sepi je penyokong MU senyap je kat kedai tu....
kitorang ni bersorak-sorak suka setiap goal... haha

UNITED MALU BESAR

pastu balik rumah dan tidur......

bila bangun pagi tu, dah berumur 23... haha

thanks semua!!
♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥
Luv,
ketawariang

October 25, 2011

Awak Suka Saya Tak akhirnya di tanganku!


Alhamdulillah! Novel yang dinanti-nanti oleh semua peminat blog Melur Jelita akhirnya tiba di tangan ku!!

Sekian lama menanti,akhirnya dapat jugak i pegang novel Awak Suka Saya Tak (ASST) ni!

Sepanjang hari cuba check dengan poslaju tapi entah kenapa website tu asyik hang je....

akhirnya called Poslaju di Jalan Song, mereka kata barang dah keluar untuk deliver.....

tunggu punya tunggggguuuuu dapat call dari Mr Poslaju-man.... dia tanya i dekat mana....

since alamat yang bagi tu x ada orang,maka i suruh dia hantar ke yard je.....

that was around 2.30 pm....

percaya atau x,jantung x boleh nak berdegup macam normal...da macam perempuan tunggu kekasih tau x!

jam berdetik sampai 3.30pm...call pulak Mr Poslaju-man tu...dia cakap kejap lagi....

jam semakin laju berdetik.....kalau boleh nak hentikan masa...

kenapa i bertindak sedemikian??

Novelog yang ditulis kak Melur ni mulanya atas dasar suka-suka.... tapi disebabkan ramai peminat....maka kak Melur menyambung cerita ni....

dan alhamdulillah kini dah di'nyata'kan menjadi novel...
banyak kisah sedih,suka,gembira,marah dan macam-macam la masa ikut novel ni... T____T
ASST telah memukau peminat dari seluruh Malaysia! sampai ada group di facebook untuk novel ni....
walaupun jarang dapat follow group ni,tapi kami sudah saling kenal mengenali....
thanks kak Melur!

so kita sambung...

Mr Poslaju-man x tiba sampai lah 4.30 pm... waktu balik dah masa tu... sobssss...

cepat-cepat keluar office untuk tunggu depan gate yard....
lepas tu i jadi makin x sabar...i pun balik and redha je la....
tiba-tiba! nampak van Pos Malaysia menghala ke yard, i dengan berani mati buat u-turn dan ikut laju-laju belakang van tu....
sampai depan gate, i pergi jalan laju-laju untuk amik novel ni...

"eh mane plak Mr Poslaju-man ni?" tungggu je laaaa.....

lepas dia deliver barang kat office, i terus pergi dekat dia.... x sabar langsung hokey masa tu!!

dia pass parcel dekat i,i tulis nama, IC no and sign....

terus pegang parcel tu and ucap Alhamdulillah....
mesti Mr Poslaju-man tu heran nape la hai muka budak ni berseri-seri....
serius la... muka i memang teruk b4 i had that novel....
terus i koyakkan plastik tu untuk tengok novel tersebutttt...

then balik ke kereta,i senyummmmmm je sampai la ke rumah!
niat nak cepat-cepat amik gambar dengan novel ni....

so ni hasilnya! hahahaha



teruja x? heee

dapat je terus baca.....


thankssss akak!

yeay!!

THE BEST BIRTHDAY PRESENT EVER KAK!!

memang i berdoa banyak-banyak novel ni sampai kat tangan i masa birthday i...

alhamdulillah di makbulkan...

x tukar baju kerja pun,terus baring baca this novel....
mula-mula baca dari awal, tapi dah baca 50 muka surat, x sabar pulak!
terus baca sampai ke part yang kak Melur buat di blog...
haha mengelat.....
ada banyak pages jugak lepas final part yang kek Meluar publish...

habis akhirnya novel tu setelah 1 jam rasanya baca...

alhamdulillah...

bak kata kak Melur, dengan kasih sayang Allah, tiada yang mustahil...

i menangis....menangis kegembiraan,terharu,sedih dan macam-macam...

novel ni memang sangat-sangat menyentuh perasaan...

anda boleh dapatkan di Popular bookstore berdekatan anda... :)

banyak-banyak terima kasih akak sebab akak lah hari saya yg x berapa ceria telah bertukar... :D

sayaaaaang akak!

♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥
Luv,

ketawariang

October 24, 2011

Pre-birthday celebration

sepatutnya entry ni publish semalam tapi mood hampeh gila...
ni baru rasa nak update...

haha.... jumaat malam haritu pergi celebrate...actually craved for secret Recipe's cake...

alang-alang kan... haha

celebrated my birthday tiga hari awal... :)


banyak choices tapi akhirnya pilih Black Forest sebab teringat Mr F... kek ni dia bagi masa engage tahun lepas... :)

black forest + chocolate indulgence

dan bermulalah la gila-gila kan...mintak candle kat staff tu....

staff ke manager dia siap bakarkan lilin and nyanyi tau....

terharu sungguh... T__T



habis! haha

heeheee abaikan inner tudung yang serabai tu hokey...

so berakhirlah celebration pre-birthday... haha

i am officially 23rd! alhamdulillah masih dipanjangkan umur....

thanks pada yang wish ok... :D


Thanks jugak kepada staffs Secret Recipe Satok yang sporting... serius terharu masa tu... :)



♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥


Luv,
ketawariang

October 23, 2011

wedding preparations...

serba sedikit wedding preparations... :)

sebelum berpindah tu sempat jugak survey mak andam pak andam...

alhamdulillah dengan bantuan blog and fb,we dah jumpa mak andam yang sesuai... :)

n yang penting murah...

lagipun we all nak buat ringkas-ringkas je.... baju and mekap....

yang lain-lain x nak...

serius rasa annoyed bila orang promote,amik la ni pakej ni dik,kalau macam ni jauhhhh lagi murah...kalau adik ambil mekap n baju je mahal... blaa...blaa...blaa...

oh kak,ni duit kitorang and kitorang yang decide... x nak membazir!

so selamat tinggal bridal-macam-bagus...

majlis di rumah i akan sewa baju from Andaman Liza dari pasir gudang... dia memang famous dan sangat baikkk hati...

harga pun boleh kawtim....

majlis rumah Mr F pulak sewa baju dengan bridal dekat parit sulong je....

baju letup2 kat situ... haha tipu... baju dia banyak jenis... dan orangnya pun friendly... :D


sekarang ni dalam DILEMA.... warna tema x jumpa lagi.... sobssss...

ok dah pasal mak andam... :D

and i dah book vip gift yang berharga Rm 1.00 .... murah kan? kan kitorang x nak membazir.... :D

ni ha websitenye.... Lurvering :)


kelik-kelik...


akak mai ni friendly dan sabar je orangnya... bulan Jan 2012 nanti nak amik botol-botol yang diorder... tengah fikir nak letak apa dalam bottles tu..



pastu pasal doorgift lain, i guna paper bags yang recycle tu,isi sweets and apollo stuffs pastu letak sticker... again, JIMAT... :p

sticker i akan order di Ceria Kad Kahwin... :) thanks amalyna for suggesting this place....



murah dekat sini sebab i dah usha few blogs,jauh lagi mahal dari harga yang diorang offer tau...

x sempat order before pindah aritu..... orangnya called and i will book by December... so January dah boleh amik... :D

still nak buat preparations lain...updates later! :D


♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥

Luv,
ketawariang

October 22, 2011

Whiteroom Photoshoot


Photoshoot suka-suka before i left Johor... :(

These photos were taken by Newlyweds Photography...

Pergi lah ke page mereka untuk tengok artwork and tempah la untuk wedding ke apa-apa event sekalipun..... :D

dah few times we all buat photoshoot dengan mereka...

dekat danga bay, dekat jalan dhobi.... ni yang terbaru, whiteroom... :)

memang sangat best!

kalau perasan,photoshoot kali ni i x pakai specs... hikss



sila baca... ;p

sobsss





love this photo! boleh buat front page kad kahwin kan...

cak?? haha


by the way, i ada pertaruhkan salah satu gambar ni untuk contest...hope nanti you guys boleh tolong ye?
tunggu later i post...
hadiah nya baju pengantin perempuan!
harap-harap boleh menang....

:D

♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥

Luv,
ketawariang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...