* Laughing girl *



♥ A very proud mother of Saiful Faqih who just loves to laugh and share stories ♥

these are stories of me and my little family

Enjoy your visit here :)




Followers Tersayang

nuffnang

January 27, 2011

Suka bergambar? Jom!


Kepada orang-orang Johor Bahru yang suka bergambar.... Atau terniat nak bergambar, sila tengok promosi yang dijalankan newlyweds ni....

hanya untuk orang-orang JB, maybe anda boleh ambil gambar dengan harga yang super duper murah!

promo akan dijalankan hingga Mid February 2011.... Siapa cepat dia dapat!

i Pernah ambik gambar dengan diorang last year *ehem2 model kat poster tu i dengan Mr Tunang la tu*...
mereka ni tersangat2 friendly and sporting!

boleh tengok hasil mereka di website ni ok...

plus,rugi kalau x ambil peluang dekat promo ni sebab this is the cheapest price offered in town!
just contact the numbers kat atas tu and buat appoinment....
semua gambar pun diorang capture...
pernah tanya tempat2 lain untuk amik gambar outdoor.... tapi harga sumpah mahal!
cubalah and confirm x kan menyesal!!
x de istilah malu-malu punya.... kalau x de idea, photographers will ajar macam mana nak berposing.... :)

kata lah x berminat dengan nak amik gambar buat masa ni, maybe boleh join kelas make-up MAC yang akan dijalankan nanti... buat mereka yang suka mekap ataupun ingin buat duit dengan make-up2 ni, join this class ok?
Mana ada orang buat course make-up guna barang MAC dengan murah camni kan?
this course is also good for self-grooming then boleh tambahkan self-confidence.... :)
contact number di bawah ni kalau berminat....







x berminat jugak? oh penat je promote... hehe no problem!
saya x nak paksa2.... *ayat simpati*

Nak kahwin tapi x tau mana nak cari Wedding planner yang bagus? jangan risau! Newlyweds menyediakan segalanya untuk anda...
Dari A-Z.... siap dengan consultation kepada bakal-bakal pengantin...
apa lagi? jangan segan untuk contact Lian yer? kalau malu nak contact through telephone, email jer... gadis cantik ni akan sentiasa bersedia untuk reply email and calls dan juga sms anda semua....

cubalah! pasti x akan menyesal....


January 26, 2011

Saung Sunda Sawargi


Dah pergi tempat ni 2 kali,tapi ni baru sempat buat review


Sejak balik dari Bandung aritu dok terbayang nak makan Nasi Timbel je.... sedap sangat.... So dah banyak kali search pasal makanan indonesia dekat JB ni... ada jugak jumpa tempat tu tapi bila pergi asyik tutup jer.... So 1 day ni teringat plak nak cari tempat makan yang best2... bukak la page Makan2 Sedap Kat Johor ni....
tiba2 ada orang kata ada makanan indonesia yang sangat sedap n murah.... Tapi orang tu x ingat nama tempat tu... d
ia bagi saung sunda sawargi.. terus search kat Mr Google and jumpa ini dan ini.... Teruja! Kat page SSS ni ada orang buat review...
so i added him and tanya kat mana nak g kedai tu.. dia bagi location tu kat mana... i x pernah pergi Impian Emas ni..so google maps la... hafal jalan...
Tuition plak cancelled malam tu, i asked mr Tunang untuk datang rumah and we both terus ke Impian Emas *dengan dia x tau mana nak gi since i yang memandu*
Sampai kat tempat yang diberi direction tu,x jumpa... so berpusing2 sikit cari and alhamdulillah! jumpa tempat tu... *address yang diberi oleh SSS juga x detail...*
maka ni address sebenar, Jalan Seri Impian 1, Taman Impian Emas... Kedai corner lot...
So lepas dah sampai,gembira la... masuk je kedai tu, x ramai orang yang ada maybe sebab kedai tersorok... Lagu classic indonesia didendangkan... owh i feel like already back in bandung okeh!
Pekerja semua Indonesians.. x silap ada seorang je Msian kat kedai tu... mereka sangat friendly.. :)
Saung tu maknanye pondok... kalau x silap sebab masa kat bandung dulu aku duduk kat saung masa makan..


Avocado Juice
my drink was superb! tapi Ery kata x sedap...

nasi timbel spesial

Masa order, i terus cari Nasi Timbel Spesial yang diinginkan.... dengan excited jugak order Avocado Juice or Alpukat... Mr Tunang pun order yang sama tapi dia minum Dewagan Kelapa sebab dia demam masa tu... Dengan penuh sabar menantikan makanan2 sampai sebab dah lapar.... bila makanan sampai, memang xmengecewakan! terus bukak langkah nak makan...
tiba2 tengok ada benda kurang... waiter tu lupa nak bagi Sambal! perh.... dah sampai semua terus makan..... bismillah.... sedapnya x terkata... mine was ayam goreng but Mr Tunang's was ayam bakar... ceit ayam bakar mmg sedap...
sengal i salah order.... lupe plak...

Nasi timbel is nasi yang dibungkus dengan daun pisang... then dimakan dengan ulam2an,tauhu,tempe dan juga sambal... ada juga sayur ashem *sup sayur yg ala2

siap tambah dengan nasi timbel polos... meaning nasi tambah.... tengok je kecik tapi kuantiti nasi ni banyak tau... memang kenyang...

Satay Kambing with peanut sauce..

Dewagan Kelapa for Mr Tunang sbb die demam
Kekenyangan
Tu nampak x? Saung namanye




2nd trip ajak Deli sekali... And duduk kat saung..
so masing2 order Nasi Timbel Komplit sebab beza Komplit dengan Spesial cumalah sayur ashem.... kami x berapa gemar dengan sayur ashem... so Komplit la jawapannya... kenapa Komplit adalah kira 1 set siap semua... Indonesians memang makan ikut set2 camni...


dan tambahan karedok... *kak an pernah ajak try makan masa kat Bandung tapi x sempat pun nk order*

my drink was like always, avocado juice... Ery order Strawberry Milkshake and Deli punya Es Teh Manis.... Gambar Teh O Ais dia x amik sebab kat mamak pun ada kan...

Harga ok...macam masa makan kat bandung dulu... best... memang akan dtg lagi next time sebab Mr Tunang da mula sukakan nasi timbel... cube lah gi..

January 25, 2011

fasha & jejai x bersama lagi?

gambar paling sopan dia 2orang... credits to nurizspace

dah few times dengar rumors ni...tapi x de official statement lagi... bile ada orang beritau terus2 ja aku bukak BeautifulNara untuk kesahihan.... confirmed! da broke off.... keluar metro lagi... sebelum ni artis cerai berai je masuk paper... no bercinta pun masuk frontpage Metro... gempakssss...

Semua blog update pasal beliau berdua.... kebanyakannya gembira.... kalau fasha ni x show off sangat mesti x jadi camni kan...

oh this lady...sebelum ni dia bangga sangat kan sebab dapat Jejai from NoraDanish...smpi ND ditinggalkan masa dia pregger.... oh dunia2....

patutla recently dia ni macam semakin sopan.... pakai bikini masa kat Bali pun dah mintak maaf... Pastu dia ada cakap nak adopt baby.... maybe perpisahan ni puncanya? punca untuk menjadi baik or mencari semula saham? ehem2.... sendiri mau pikir....

January 24, 2011

OMG! Redmummy di Hotfm!!

Semalam daddy balik rumah dengan bawak newspapers... *Ahad memang hari beli papers banyak2*
so the 1st thing yang ternampak masa tu, "Blogger raih 1Juta"... terus terpikir eh RedMummy(RM) mesti ada... tup2 lepas ambik papers tu, tengok2 muka RM... mak aiii excited tau.... melonjak2 sampai my real Mummy tanya kenapa dengan aku ni dok gembira sangat.... then i told her RM ni blogger yang sangat best... sumpah best.... pastu yang lagi best, RM penah telefon i personally untuk Premium Beautiful yang dia jual... *tapi atas sebab2 tertentu,i xdpt beli PB tu...sedihhhh* tapi bangga la dpt talked to RedMummy... :)

*photo courtesy of RM's blog*

She is a friendly lady.... *so sesiapa yang kata die tu sombong,berlagak etc,pikir la balik..dia tu famous.. n bkn sorang dua org yg tepon dia setiap hari..belum masuk emails lagi...kesian kat dia ok*
i plak setiap hari menanti2 post dari RM ni... cantik sangat and i love the way dia dress up... with her designer bags... wow... *boleh berangan je*

And she is the punca why i have posted mencapai impian... serius nak jadik blogger mcm dia... bangga tau...

cuma x sempat lagi nak beri full commitment macam RM yang update blog dia setiap hari....

so sambung cerita semalam... lepas bukak paper, nampak la muka RM....then ada jugak muka Elia... blog jejariruncing... i followed her blog too okeyh! suka baca stories dia especially psl dia n her MIA.... :) romantik sangat... *gurl,no matter ape pun yang orang cakap kat u, pedulikkan! i had a similar experience -cuma i x sefofular u.. and i almost give up... i hilang my childhood friends... sedih... but i go through all the circumstances and alhamdulillah i survived! the 6-years relationship is now getting more serious n i just cant wait for our wedding day... so u kena strong!!*
semakin berbunga2 hati nak serius dlm dunia blogging... i wish i have time...

tadi pagi nak pergi kerja,i on Hotfm seperti biasa... then tiba2 dengar FBI cakap RM punya nama... masa tu that lady baru je hang up... aduhhh sedih.... ingatkan nak dengar sambungan tips untuk blogging...tapi sedihnya dekat opis x ble dengar hotfm... kena dengar S****fm... sedih2...

so RM n jejariruncing, best sangat kalau i dapat jadi blogger mcm both of you... n i nak sangat domain sendiri... but, i kena cari follower yang ramai baru boleh nak buat domain sendiri.. *takut2 nanti buat blog syok sendiri pulak* kena ikut tips RM dekat blog beliau.... jom popularkan my blog... hehehe

January 20, 2011

Mission 2011?


Sorry i missed out two weeks on posting in my blog sebab super duper busy! will start dengan at least 1 post in 1 week! chayo2!!


My pets...

Still remember post Brownie - The Loving Mother? Pasal my dog yang berusaha bersungguh2 untuk selamatkan anak-anaknya masa hujan tenagh lebat then Puppy n family dan juga White syooook tidur...

Post tu telah memberikan reaction ramai org... Tapi semuanya dengan nada "hmm... biase je.. " "eiii rumah u ade anjing" and "buruknye dorang ni"... others pun banyak....
itu semua reactions orang yang memang x suke haiwan n berilmu cetek mengenai hukum hakam...
Bela anjing x haram disisi islam asalkan anda tahu limit2 menjaga anjing... Anjing2 ni dah berada di rumah saya selama 3tahun (ini tahun ke 4)... Saya langsung tidak mempunyai masalah dengan mereka kerana mereka tidak menjilat,tidak mendekati kami sekeluarga kerana itu yang kami ajar...Mereka x dibenarkan masuk ke rumah saya langsung...
Diberi makan pun di luar pagar rumah di mana ade tanah kosong di tepi rumah saya...
saya x nafikan yg ramai org bile saya bagi makanan dekat anjing saya, mereka pandang dengan muka "eii ape budak ni ada bela anjing".. So what?
Padan muka dorang yang selalu tease kami, end up kena kejar dengan anjing2 saya... *anjing sangat setia terhadap tuannnya... jadi jangan la cuba buat pasal dengan tuan anjing*

Saya ade quote dari blog lain yg menyatakan dengan kuasa Allah, seekor anjing bercakap kepada orang yg menyinsing jubahnya ketika terserempak anjing.. "Sesungguhnya najisku yang terpalit di bajumu boleh dibersihkan, tetapi adakah dosa di hatimu kerana memandang hina terhadap anjing sepertiku boleh dibersihkan?"

Saya juga pernah dikatakan "ehhh dia bela anjing".. saya pandang ke muka dia n cakap, ko dengan anjing ni mana lagi hina? ... masa tu memang saya pissed off sangat...

Ada seorang kanak-kanak berkata dekat saya "rumah along malaikat x masuk kan?" saya tanya kenapa pulak... "sebab rumah along ada anjing".. Tuhan je tau ape rasanya hati saya masa tu... Nasib baik budak kecik... Saya jawab, anjing2 tu x pernah masuk rumah, kenapa pulak malaikat x masuk?
Tapi kalau orang dewasa yang cakap macam tu, saya akan bidas dengan,
"kalau kau kata rumah aku ada anjing malaikat x masuk, rumah kau yg x ada anjing tu confirm malaikat masuk ke? patung2 besar, rumah x ada orang sembahyang, penuh dengan maksiat dalam rumah, etc ada hati nak cakap pasal malaikat masuk rumah?"

Mula2 dulu Mummy pun susah nak terima yang rumah ni ada anjing,tapi selepas seberapa ketika,Mummy dah boleh terima, siap ingatkan kami adik beradik kalau budak2 ni belum makan... hihi

Now, rumah semakin meriah dengan kedatangan puppies baru yg belum diberikan nama sebab dorang akan diberi ke orang lain... ada yang nak adopt, sila contact saya..

saya ingin tegaskan yang sesiapa cuba memandang hina terhadap saya n my dogs,sila cermin diri sendiri dulu... cukup baikkah anda untuk menghina orang lain?Saya rasa saya x buat dosa dengan membantu makhluk Allah hidup...

Btw saya perlukan sponsors untuk Spay (memandulkan) anjing2 saya... ini untuk mengurangkan populasi mereka yang terbiar.... Saya perlukan seseorang yang sanggup untuk membawa anjing2 saya ke Veterinar untuk proses ini dan juga perlesenan... Bukan Muslim adalah digalakkan... Kerana Muslim perlu menyamak keseluruhan kereta nanti,.... Plus, anjing2 saya x pernah dibawa menaiki kereta... saya takut kalau2 dalam kereta dia mengamuk.. Sila contact saya...
Lokasi : Batu Pahat, Johor...

Saya habiskan post ni dengan video haiwan2 yg terdapat di rumah saya... Video aquarium lupa nak record... Cute sangat diorang ni... Diganggu... huhu..

I'm proudly stating that I LOVE MY DOGS....

Sebarang komen amatlah dialu-alukan... :)


video

*anak-anak Puppy bising sebab aku datang kacau... kelam kabut lari tengok Puppy datang*

January 2, 2011

Brownie - The Loving Mother

Hujan yang sangat lebat sekarang ni... Tiba-tiba aku terdengar bunyi anak2 anjing bising sangat.. (Brownie baru beranak 5 ekor anak semalam).. termasuk dengan suara brownie.. aku pun pergi tengok tempat dia duduk dengan anak-anak dia...

Rupanya bawah tempat dia berteduh tu ada lopak!! Brownie dah berjaya pindahkan 4 ekor anaknye ke tempat redup. Tapi aku dengar lagi sekor ada kat celah2 kayu yang bersusun. dalam hujan lebat aku angkat kayu2 tu.

tapi kudrat pompuan apa la sangat kan? aku carik lagi sekor dengan my youngest sister tapi x jumpa2. Brownie pun banyak kali pergi bawah kayu tu,tapi dia pun x jumpa. kesian kat dia....
aku pun give up n prayed for his/her best...moga die selamat kat bwh kayu tu walaupun sejuk x ingat.

then daddy and his worker keluar, angkatkan kayu-kayu yang aku da x berdaya nak angkat. Alhamdulillah! Jumpa puppy sekor yang tertinggal kat bawah timbunan kayu. aku pun letak kat dalam kotak yang dah dilapisi towel.

daddy letak zink supaya anak anjing tu x sejuk. aku angkat puppy tu tunjuk kat brownie tapi dia tengok je... x lama lepas aku tinggalkan anak dia dalam kotak, Brownie datang amik anak dia n bawak ke tempat yang 4ekor anak lain duduk.

Ya Allah.... Brownie ni bukan ibu anjing yang jaga anak dia... selalunya die tinggalkan anak dia lepas bersalin... Tapi kali ni nampak sangat yang dia sayang anak2 dia! habis badan dia basah n kotor asalkan anak die selamat.

Terserlah kesayangan dia terhadap anak-anak dia. Bunyi dia masa x jumpa anak dia tu wat aku sayu sangat.... Brownie, i love u!

Brownie n anak-anak tinggal kat bawah timbunan kayu ni...
ni gambar lepas kayu2 dialihkan..

...Tempat anaknye di jumpai...
...Kotak n zink yang tempat aku letak anak-anak dia..
.....Brownie n anak-anak di tempat baru...
i tried to move them ke tempat teduh tapi brownie x nak!
Ni dia tengah jilat sekor-sekor anak dia supaya kering...
Good job Brownie!


Kita tengok family lagi 1....
di 1 pihak lain
What? TIDUR???
*tempat Puppy dah dipindahkan sebelum ni... tiba-tiba semalam Brownie beranak jugak*
Pihak yang LAGI satu
Hurm....


Happy new year!


Its new year babe! celebrated new year with my friends and family.... late night karaoke n family gathering...

Penat n mengantuk but enjoyed! started my new year with happy moments to remember...

So, lets talk about my new missions this year.... opsie.... only 1 will be revealed here... *hihhihi*

my mission is to update my blog at least once a week... so it'll be 4 updates per month... insyallah...

hope i can accomplish this mission since i still have a lot to share.... will pelbagaikan my blog.... :)

Love n Happy new year everybody!

Siakap stim recipe (Chinese style)

Masakan orang yang x rajin... sebab nak masak dia sangat simple.. hehe
cuma perlu ke pasar untuk membeli ikan...

Bahan-bahan :

1 ekor ikan siakap
1/2 bahagian sawi jeruk
beberapa biji Salted Plum
1 biji bawang
1 ulas bawang putih
1 inci halia
garam secukup rasa
air masak (mengikut citarasa)

  1. Sediakan tempat mengukus. Didihkan air. boleh gunakan periuk ataupun kuali.
  2. Hiris bawang, bawang putih, halia dan sawi jeruk
  3. Susun ikan di dalam pinggan yang ingin digunakan (digalakkan pinggan sedikit melengkung untuk kuah)
  4. Susun bahan-bahan yang dihiris tadi di dalam pinggan, lumurkan jua di atas ikan
  5. Ambil salted plum beberapa biji dan penyekkan, letak di dalam pinggan
  6. Taburkan sedikit garam di dalam pinggan
  7. Tuangkan air masak mengikut citarasa (jangan guna air paip sebab air di dalam pinggan x akan mendidih)
  8. Letakkan pinggan ikan di dalam tempat mengukus, kukus selama 15 minit atau sehingga masak (cucuk ikan guna garfu untuk pastikan isi masak atau tidak)
  9. Sedia untuk dihidangkan... lebih enak dimakan ketika panas2...

Sawi jeruk yang dihiris
Bahan-bahan yang dihiris disusun di dalam pinggan

Salted plum (lebih senang dicari di kedai runcit Cina)
Salted plum


Sebelum dimasukkan ke dalam tempat pengukus
Dah siap! *warna ikan dan kuah akan berubah*
Close-up

CUBALAH! :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...