Masakan orang yang x rajin... sebab nak masak dia sangat simple.. hehe
cuma perlu ke pasar untuk membeli ikan...
Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap
1/2 bahagian sawi jeruk
beberapa biji Salted Plum
1 biji bawang
1 ulas bawang putih
1 inci halia
garam secukup rasa
air masak (mengikut citarasa)
- Sediakan tempat mengukus. Didihkan air. boleh gunakan periuk ataupun kuali.
- Hiris bawang, bawang putih, halia dan sawi jeruk
- Susun ikan di dalam pinggan yang ingin digunakan (digalakkan pinggan sedikit melengkung untuk kuah)
- Susun bahan-bahan yang dihiris tadi di dalam pinggan, lumurkan jua di atas ikan
- Ambil salted plum beberapa biji dan penyekkan, letak di dalam pinggan
- Taburkan sedikit garam di dalam pinggan
- Tuangkan air masak mengikut citarasa (jangan guna air paip sebab air di dalam pinggan x akan mendidih)
- Letakkan pinggan ikan di dalam tempat mengukus, kukus selama 15 minit atau sehingga masak (cucuk ikan guna garfu untuk pastikan isi masak atau tidak)
- Sedia untuk dihidangkan... lebih enak dimakan ketika panas2...
Sawi jeruk yang dihiris
Bahan-bahan yang dihiris disusun di dalam pinggan
Salted plum (lebih senang dicari di kedai runcit Cina)
Salted plum
Sebelum dimasukkan ke dalam tempat pengukus
Dah siap! *warna ikan dan kuah akan berubah*
Close-up
CUBALAH! :)
No comments:
Post a Comment