* Laughing girl *



♥ A very proud mother of Saiful Faqih who just loves to laugh and share stories ♥

these are stories of me and my little family

Enjoy your visit here :)




Followers Tersayang

nuffnang

April 1, 2011

Reach Out Malaysia

Lepas balik dari Genting itu hari, malam seterusnya kami(my family) telah menjadi Volunteers untuk program Reach Out Malaysia...
program untuk memberi makanan kepada HOMELESS di sekitar Kuala Lumpur yg merupakan hasil sumbangan NGO ini...
kami joined the Midnight run around Pudu, 19th March 2011...

bermula jam 12 tengah malam, kami berkumpul.... paket makanan diberi kepada golongan Homeless ni...

makanan pada malam itu ialah, nasi lemak ayam, croissant, bun, mineral water dan orange...


kami memulakan perjalanan untuk megelilingi kawasan pudu... ini merupakan stop yang pertama....
mula-mula memang la ngeri sebab kita takut diorang buat apa-apa kan...

SUNGGUH MENGINSAFKAN...


BUT i was totally wrong! mereka sangat baik dan sopan....
merek berterima kasih setiap kali makanan dihulur...
disebabkan x boleh ambil gambar banyak masa tengah bagi makanan, takut mereka rasa terganggu, ni je gambar yang dapat ambil...






thanks... sebelum habis distribute..

proses selesai jam 2.30 pagi...

mereka tidur beralaskan surat khabar, tanpa selimut....
dengan keadaan yang sangat sejuk.... macam mana kalau hujan?
di mana tempat yang sesuai,mereka tidur... ada yang tidur di hadapan tandas... memang sedih...
kita sepatutnya bersyukur dapat tidur di atas tilam nipis dan berselimut...

ada yang bekerja tetapi tidak dapat menyewa rumah kerana kos sara hidup yang tinggi...
maklumlah kat KL kan? tapi orang camtu x boleh dapat bantuan...


kami pulang dengan penuh kesyukuran kerana masih dikurniakan rezeki untuk tinggal di dalam rumah..

video


Thanks to Datin Suri, Kak Anne dan Reach out Msia yang telah memberi kami pengalaman paling berharga ini...
Kepada warga KLumpur yang ingin berbakti kepada masyarakat, sila hubungi laman webhttp://www.reachoutmal.blogspot.com/ untuk sebarang bantuan....
jadi volunteer pun x apa.... program dijamin selamat... :D cuma jangan lah provoke atau buat benda bukan-bukan...
kepada couple-couple yang kalau dah x ada apa nak buat, boleh join distribute makanan ni semua...
family yang hendakkan aktiviti kekeluargaan yang berlainan pun boleh juga join...
saya yakin ramai warga KL yang masih x tahu kewujudan NGO ini... x kurang juga, ramai yang takutkan homeless ini...





Insyallah saya akan kembali untuk menjadi volunteer sekali lagi...

saya yakin,mesti ada yang kata "eh selamat ke","eleh dia ni nak tunjuk baik",dan macam-macam lagi... buat baik pun dikata orang..

saya x paksa sesiapa untuk join program ini...

post sekadar untuk menginsafkan diri kita masing-masing...
kita makan sedap-sedap, x habis,buang...
mereka menunggu bantuan baru boleh makan...
kadang-kadang x makan langsung...

mari sama-sama berbakti terhadap masyarakat kita...



♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥

Luv,
ketawariang

12 comments:

ReeNaJoE said...

sgt noble apa yg awak buat ni..keep up d good work \\(^_^)//

ketawariang said...

thanks reena... maybe someday awak pun boleh join kalau x ada keberatan... :D

ReeNaJoE said...

tggu anak besar sikit..insya'allah blh join..skrg ni sy byk join charity walk/marathon jek..blh sihat badan n bercharity gak kan hehehe

ketawariang said...

xpe... betul tu....charity jugak tu... :)

sedih mengenangkn nasib dorang ni.... kebanyakannya dah tua... kesian sgt..

kc kasedah said...

selalu jugak tgk program mcm neh. lagi2 bila habes gig salu tengok ada satu van ramai2 kasik homeless neh makanan. nak join tapi diri sendiri pn kekurangan. insyaallah in future =)

ketawariang said...

@kc : xpyh sumbang apa2.... sumbang tenaga je la... :D gi distribute makanan2 tu...

pergi la join bila ade kesempatan...
mmg rmi yg bg makan kt homeless ni semua... so reach out ni slh satu...

kc kasedah said...

tgk mcm neh teringat hospital tampoi. nursing care. =(

kc kasedah said...

haaa nk tanya mcm mana nk buat entry sticky notes neh?

ketawariang said...

@kc : i pun tgh belajar lg... skrg ni buat manual je.. hehe...lekat then lepas tu remove post...sbb post tu mmg nk remove..

.:sweet honey:. said...

aslkm..maaf yea wak..komen x berkaitan dengan entri..
nak bagitau awk di tag..
meh tgk meh..

http://ga-contest-segmen.blogspot.com/2011/04/jom-join.html

kc kasedah said...

klu nk bg entry tu tahan lama ikut kehendak kita berapa lama nak,mcm mana?

ketawariang said...

@honey : tq... :)

@kc : tu yg i xtau...tgh blajar lg ni...ms i buat tu,i delete lepas 1 hour... yg nk letak post tu kt atas,tu xtau... sorry

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...