* Laughing girl *



♥ A very proud mother of Saiful Faqih who just loves to laugh and share stories ♥

these are stories of me and my little family

Enjoy your visit here :)




Followers Tersayang

nuffnang

June 28, 2011

Wawa & Jimmy - Temporary Fosterer


i am now fostering dua persian kittens yang kehilangan ibu mereka...

kesian sangat.... mereka sepatutnya menjadi anak tumpangan kepada Ginger...
tapi malangnya Ginger x bagi... and maybe jugak sebab susu Ginger dah kehabisan...

so, i mengambil tanggungjawab untuk menjaga kedua-dua anak bulus ini sampai la mereka boleh hidup sendiri... :)


wawa
Jimmy


the first day mereka datang, alahai comotnya....

dan kembung...sah ada cacing....
masa tu baru umur 2 minggu... kesian, mak diorang hilang masa umur 1 minggu...

so boleh bayangkan x betapa diorang x dapat gizi yang secukupnya?

comot betul masa mula-mula amik...

fed them with dutch lady milk as per told by owner...sebab nak bagi susu kucing tu takut diorang diarrhea....

lagipun masa tu tengah bulan.... dari membazir bagi susu kucing yang diorang x boleh minum, i better bagi dutch lady dulu...

i posted a question on Hone Pet Shoppe's facebook, asking what should i do with these kitties...
alhamdulillah, Dr Jo personally called me asked me to find the pet's milk which is not the ordinary ones....

percaya atau tidak, susu yang dijual untuk haiwan-haiwan kesayangan kita adalah kebanyakannya susu untuk manusia yang dah expired! they re-packed semula untuk bagi pada haiwan!

pfffttt! sakit gila hati... no wonder dulu Ginger minum pet's milk masa dia pregger tu, teruk diarrhea dia...
meh sini i sumbat mulut orang-orang x guna ni dengan susu basi!

so he suggested milkodog, and few names...lupa sudah... hihi

hasrat di hati nak bawa diorang pergi check up on Friday, (i received them on Sunday)

tapi on Tuesday tu, diorang macam collapse... lembik je... huhu...

nak nangis rasa.... duit ada RM 50, courtesy of Mr Fiancee...

then i sms the owner untuk sikit duit tambahan...alhamdulillah, i dapat tambah duit untuk ke Vet....

bawak ke Vet, ramai yang usha-usha budak mucuk ni.... lebih-lebih lagi sebab cage diorang unik...
unik tau!

after check up, the Vet insisted untuk i cari ibu angkat for those kitties... i did actually the day before that, usha kucing-kucing yang bunting.... tapi hampa... diorang lari...

so i asked about pet's milk... the vet gave me a bit... then he asked me untuk cari the milk my self...

the pet shop sebelah vet tu jual mahal....

but i actually end up beli kat situ jugak the next day sebab the susu gave to me dah kena baham dengan Ginger and anak-anak... errkk?

milkodog memang mahal gila x ingat, but susu tu memang baik untuk kucing yang x dapat susu ibu...

bermula lah.... alkisah....

setiap 2 hours kena feed diorang.... every 2 hours w/o miss tau?

bawak gi opis.... masa nak tidur pun bagi... but selalu termiss yang malam punya schedule sebab tertidur... hehe

wawa and jimmy di office...



so now alhamdulillah... after deworm masa kat vet tu, diorang getting healthier... :)

still feeding them with bottle, tapi nak introduce solid food lepas ni...

poo-poo and urinate pun dah pandai sendiri *jangan x tau yang every time feed kitten, u should rub their alat sulit untuk diorang poo and pee since diorang xtau nak poo and pee sendiri*

dah pandai berjalan.... alaaa tatih2.... jalan jatuh...jalan jatuh...
tapi bila i pegang feeding bottle, berlari-lari datang kat i... but jatuh few times of course... huhu

dah main-main dengan Junior... Bubble kerja nak mengamuk je bila kucing tu datang... Ginger? still dengan muka selamber beliau... hihi...

lupa.... dah pandai bergaduh bila i feed them... x boleh nak sabar....
memanjat sesama sendiri... mencakar sana sini... i pun dicakar... huhu

so i hope they can grow up healthy sebelum i return them to their owner...

see? lagi seekor menyerah kalah... hehe

On the way balik kampung i


feeding time...


bubble : ape kes dak 2 ekor ni?

Junior : Nak sikit susu tu boleh x?



Ok rebut-rebut la ok... :p

Video mengejar feeding bottle... hihi


video



♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥

luv,

ketawariang

5 comments:

Sarah & Fad said...

kiutnye anak2 kucing tu seme!! kita x leh bela sbb mak x kasi. mak trauma seme kucing dia bela bila dh syg, seme lari (ikut jantan, cr betina, eksiden, kena curik, etc.). tgu pindah rmh sendiri la br leh bela kucing nmpknya. anyway, bagus la awak ni leh jd ibu kucing yg berjaya. hehehehehe.

kc kasedah said...

heheh comel nye anak-anak tu! gerammm! hehe awak mmg ibu kucing yg baik la!

ketawariang said...

@sarah : hehe...xpela.... lepas ni bela la tau.... insyallah.... saya ni jlnkn tggungjwb je... :)
lgpn kucing bukan ble buat main2...diorang doakan kita.... :D

@kc : heheh comel kn? tunggu dlm 2 weeks lg, i bet mesti jauhhhhh lagi comel! hehe... thanks darl!

amanina said...

dulu time bg dutch lady tu, kittens tu ad problem pape tak?

ketawariang said...

x ada... diorang stopped dari diarrhea but kejap je bg susu tu dlm 2 days je kot sbb susu tu lactose tinggi...boleh menyebabkan kematian,.. T.T

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...