* Laughing girl *



♥ A very proud mother of Saiful Faqih & Syifa Fatanah who just loves to laugh and share stories ♥

these are stories of me and my little family

Enjoy your visit here :)




Followers Tersayang

nuffnang

July 22, 2013

Buka puasa - Malay Village

First buffet buka puasa tahun ni…


Kami pergi ke Malay Village, Jalan Kolam Air…Beberapa hari sebelum pergi sana ada jugak tanya review pasal tempat ni dekat twitter tapi takde yang respond…

So kita pergi dan terjah dengan “Pilihan TV3 Jalan-Jalan Cari Makan”…


Sampai sana pukul 4.00 pm sebab hantar kek, dapat lah tengok buffet spread dia…

1st impression was, “keciknya tempat ni mesti susah nak ambik makanan”…

Lepas hantar kek pergi beli barang dan managed untuk sampai sana dalam pukul 6.50pm macam tu…Tu pun lama sebab nak cari parking yang dah x ada…nasib lah ada parking lot belakang Malay Village ni…

Masuk je dalam kedai, as expected memang PENUH sangat orang… tempat makan yang kecik,dan laluan yang sangat limited…

Semua orang beratur dalam keadaan yang tak selesa…Disebabkan orang bersesak, gambar spread tak ambik…
Tapi ni layout buffet…




Bayangkan la dengan meja rapat-rapat,laluan memang kecik sangat… tempat makan pun sempit…

Untuk hari kejadian, menu yang disediakan ialah :

Main course

Nasi putih                        Nasi kuning
Daging hitam Borneo       Bread & Mushroom soup
Kuzi ayam                       Tauhu jepun
Udang (unknown)           Spaghetti bolognaise
Sawi                               Ikan sweet sour

Ulam-ulaman

Sambal goreng                       Ulam yang dicelur
Ikan masin                            Telur masin
Keropok (a few types)          Ulam raja
Sambal kacang                      Sambal belacan
Cencalok

Dessert

Serawa durian                              Talam berlauk (cold)
Kuih lapis                                     Lapis suji
Fruit punch with nata de coco       Bubur chacha
Buah-buahan potong

Drinks

Pink Guava                         Orange (cordial)
Teh panas                            Kopi O panas
Air suam



Langkah selamat diambil, ambik air banyak-banyak sementara tunggu buka puasa…dan sempat grab beberapa jenis kuih…

Once dah buka puasa,baru pergi ambik makanan sebab orang dah start kurang dekat tempat makanan…


1st batch makanan

pinggan besar : Nasi putih, nasi kuning, Daging hitam borneo, kuzi ayam, udang masak tak tahu, sawi Chinese style, tauhu jepun, ikan sweet sour

piring : telur masin, sambal belacan, ikan masin, sambal goring

mangkuk kecil : kerang bakar

piring ulam (Nampak sikit dalam gambar) : kentang, bendi,sengkuang, kacang panjang, kuah kacang

ada jugak ambik jelly dan pudding dan beberapa jenis kuih… tapi satu pun tak habis..

Start makan, terkejut besar! Sebab daging tu BASI…BASI ok! Masa ambik lauk tu memang dah ada bau semacam tapi tak tau lauk mana yang rosak… bila dah rasa memang failed!

Makan makanan basi masa berbuka puasa adalah a big NO! especially bila anda dengan bangga menggunakan “Pilihan TV3 Jalan-Jalan Cari Makan”

Okay ada lauk lain, kita makan lauk lain… kuzi ayam pun sama je…bau dan dah rasa masam T_T

Makan sayur, okay sedap…dan ikan tu. Sedap jugak…

Nasi kuning tu, my friend ambik dan nasi tu jelantah… luckily my plate nasi tak jelantah…Kerang tu tak makan sebab memang ambik untuk Mr Hubby… malas nak mengopek haha … Ulam pulak, kentang dia dah berlendir, bendi tua, tak boleh nak makan… sambal kacang ok lah berasa…

Untuk piring telur masin, sambal goreng dia memang sedap! *clap clap*

So 1st batch done, ambik makanan lain pulak iaitu mi rebus…Mee rebus portion dia x besar, so memang ngam lah…Ada condiments yang lengkap tapi ambik apa yang nak makan je…Sayangnya kuah cair dan tak berasa sangat tapi okay lah sebab tak basi LOL

Habis mee rebus, ambik spaghetti bolognaise, which mengecewakan…

Kuah dia dah berbau dan slimey… erk…So tu makan ratah-ratah je lepas tu surrender…In between mee rebus dengan spag, ada ambik bubur chacha…Makan sikit je sebab santan rasa mentah….sangat lah tak sedap…

Okay done sesi makan dekat situ… Sate, ikan bakar dah habis… bubur lambuk tinggal sikitttt sangat so tak ambik, roti dan mushroom soup dah habis… yang lain semua dapat rasa…gambar-gambar lain dah corrupt!!!! geramnye la rasa...

Rate yang boleh di bagi ialah 1 dari 5 bintang… tu semua berlaku sebab makanan basi... harapnya pihak Malay Village dapat perbaiki apa yang dah terjadi… orang datang makan bukan free…

♥ Thank you sudi melawat blog ni ye.. ♥
Luv,
ketawariang

4 comments:

Kc Kasedah said...

kalau basi, serius potong mood nak bukak puasa kn? haha kau ada complain kat tuan dia atau cashier tak?

Fatihah Sallehuddin said...

Kc : tahu xpeeee! Memang potong.. Ramai yg complaint..sbb sebelum aku complaint, diorang dah keluarkan daging tu dr buffet...

Sarah and Fad said...

1st buffet tp dh terkena cmtu. oh sgt la frustrated klu kena kt kita. kesimpulannya, mmg paling slmt mkn kt hotel. maybe rs standard hotel food yg biasa2 tp at least kompom x basi. klu basi jugak, kita paksa dia bg voucher stay 2D1N. kah kah kah. tp kita blom g buffet lg this year. in fact, mkn kt luar pon blom lg. terer x? hahaha. x tersave pon bajet sbb g bazar ramadhan dkt2 rmh abis jugak 20hengget skali pegi. fail! hahahaa

Fatihah Sallehuddin said...

Kak sarah : itu lah,1st buffet,1st food mkn pulak tu..mane x frust..nk mkn kt hotel kt pgudang ni pn dah rm33++ tu pn hotel biaseeeeee sgt..bygkn kalau hotel luar biasa..bestnye mkn kt rumah lg,kte on off mood nk msk..tp main course tetap msk..gi bazar crk kuih muih je..bazar seri alam best?xsmpi lg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...